Kasnäsin geologinen luontopolku

Reitti

Reitti alkaa Saaristomeren kansallispuiston luontokeskus Sinisimpukalta. Tämä on lyhyt ja helppo reitti, vaikka maasto onkin kivikkoista. Matkan varrella infotaulut kertovat kulkijalle historian eri ajanjaksoista ja niiden aikana muodostuneesta kivestä. Nauttimaan pääsee myös näkymästä Itämerelle ja saaristoon.

Maasto

Kivinen

Aloituspiste

Havsparkvägen, 25930 Kasnäs

Galleria

Sijainti

Alue

Kasnäs, Kemiönsaari

Kartta

Ounasvaaran näköalatorni

Reitti

Ounasvaara näköalatorni on 30 minuutin kävelymatkan päässä Santa Sports Centerin vieressä olevalta jalkapallokentältä. Maasto on rosoista, mutta ei haastavaa. Perillä on näköalatornin lisäksi laavu ja kaksi tulentekopaikkaa. Jos etsit esimerkiksi piknik-paikkaa lasten kanssa, tämä on helppo ja hyvä kohde siihen. Minä vierailin eräänä päivänä ensilumen tulon jälkeen ja maisema oli täysin valkoinen enteillen talven tuloa. Ikivihreät puut ja pensaat, sekä muutama sitkeä varpu lisäsivät hiukan vihreää maisemaan, mutta muutoin oli vain valkoista ja ruskeaa.

Maasto

Metsää ja kivikkoista maastoa.

Aloituspiste

Hiihtomajantie 4, 96400

Galleria

Sijainti

Alue

Ounasvaara, Rovaniemi

Kartta

Kalkkiruukki

Reitti

Bakunkärrin parkkipaikalta lähdettäessä kävellään vähän matkaa hiekkatien rinnalla kulkevaa polkua, ennen kuin käännytään oikealle ja lähdetään varsinaiselle reitille. Alkumatkasta polku on melko tasaista, mutta hiukan juurakkoista, ja jonkin matkaa taivalletaan pitkospuita pitkin.

Reitti kulkee koko matkan metsässä, vain metsätyyppi vaihtelee. Parista kohtaa pilkahtelee jotain muutakin maisemaa, mutta ne eivät näy polulle kunnolla. Matkan varrella maasto nousee ja laskee oikeastaan jatkuvasti, mutta nousut ja laskut eivät ole kovin korkeita tai jyrkkiä.

Matkaa kertyy opastekylttien mukaan 3,3 km ja kansallispuiston summittaisen kartan mukaan 3,5 km.

Kalkkiruukki sijaitsee kallioisella mäellä, mutta kuitenkin suojassa. Alueelta löytyy laavun ja tulentekopaikan lisäksi polttopuukatos, vessa ja ruokailualue pöytineen ja penkkeineen. Tasaista maata telttaa varten on, mutta melko vähänlaisesti.

Maasto

Metsäistä, mäkistä, pääasiassa leveäksi tallattua tai jopa rakennettua polkua, paikoitellen hiukan kivikkoista, pienellä matkalla pitkospuut

Aloituspiste

Bakunkärr (parkkipaikka) 60,305846°N 25,197018°E

Galleria

Sijainti

60,302356°N 25,160394°E

Alue

Sipoonkorven kansallispuisto

Kartta

Purunpään laavu

Reitti

Purunpään laavu sijaitseei Ölmos-Purunpään suojelualeella. Parhaiten perille pääsee Söderlångvikin museolta. Ensin ohitetaan Söderlångvikin omenatarha ja sitten seurataan keltaisella merkittyä polkua metsän poikki. Suurimmaksi osaksi metsässä kulkeva polku on kivinen ja on nähtävissä, miten puut ovat sopeutuneet selviämään hyvin vähäisessä maaperässä. Laavu sijaitsee korkealla paikalla, josta näkee Purunpään lahdelle.

Ympäristö tarjoaa henkeäsalpaavan maiseman ja laajasti erilaista kasvistoa. Jos olet onnekas, saatat nähdä hirven tai kotkan.

Maasto

Metsää ja kivikkoista maastoa.

Aloituspisteet

  • Amos Andersonvägen 2, 25870 Dragsfjärd
  • Karhunpolulta (60.025814, 22.418246)
  • Villa Sundsvedja (60.019770, 22.431890)

Galleria

Sijainti

Alue

Dragsfjärd, Kemiönsaari

Kartta